tisdag 28 augusti 2012

Medveten matkonsumtion

Ända sedan i våras har vi planerat att försöka oss på självförsörjning i viss utsträckning, eller kanske mera det att vi vill bli medvetna konsumenter av den mat vi handlar och den mat vi sätter i oss. För att förbereda oss har vi odlat sådant som vi kan äta och sådant vi kan ta tillvara inför hösten och vintern.

Jag bakar redan nu det bröd vi äter, oftast njuter jag av att baka och vi njuter alla av att sätta tänderna i varmt rågbröd med smör och ost på. För att förse familjen med bröd behöver jag baka ungefär en gång i veckan.

Vetebröd på jäsning

Eftersom renoveringen av Signes hus tog så galet mycket tid av oss i våras blev planteringen i våra lådor ganska sen men nu börjar våra grödor äntligen vara färdiga.

Från och med idag drar vi gång. Vi ska helt enkelt försöka skära ner våra matkostnader, handla medvetet och i så stor utsträckning som möjligt äta det vi odlat eller plockat, dvs bär och svamp.

Vi har odlat morötter, bryt- och bondbönor, rödbetor, squash, fänkål, sockerärter, purjolök, selleri och   så har vi bärbuskar vi skördat, jordgubbar som vi fryst in, blåbär som vi fryst in och tillverkat sylt av, rabarber som vi gjort saft av och fryst in som sådana, svamp som vi plockat och plockar och äpplen som väntar på att plockas för att bli saft och sylt.




Bullar!
Vi har ett tak på den summa vi ska använda per vecka, 35 euro. Det ska bli spännande att se hur det går!

fredag 24 augusti 2012

Att vadda

Igår vaddade jag. Pappa och jag tillbringade hela gårdagen med våra inner fönster. Vi har alltså valt att inte byta fönster eller karmar eller någonting i huset. Jag tycker så mycket om våra handblåsta glas som har små bubblor och ränder i sig. De flesta karmar är dessutom i jätte bra skick. Vi har bara behövt nytillverka en ytterkarm + två innerkarmar (som inte alls fanns förut pga kallvind) och byta ut tre söndriga fönsterglas.

Alla bågar och karmar är slipade och målade på tre sidor. Utsidan ska fixas samtidigt som hela ytpanelen byts ut, om något år.

Inner fönstren var fastsatta med spikar i olika storlekar och saknade isoleringsband. Nåja, för att ta emot de kyligare kvällarna arbetade vi då igår med att tvätta, peta isoleringsband och sätta fast våra fönster på fiffiga sätt så att vi enkelt kan ta ut dem igen nästa vår. Då karmar och bågar var lite olika i alla rum kunde vi inte ha en standardlösning utan fastsättningen blev ett virrvarr av olika tekniker. Det var pilligt och petigt men fast sitter de!

Att vadda då. Jag har fått flera tips på vad jag kan sätta mellan de yttre och inre fönstren för att hålla borta fukten. Jag hade beslutat mej för att sätta grovsalt i små nätta skålar. Problemet var att jag inte hade jätte många, jätte söta skålar men jag hade vadd, så jag vaddade. Det ser ut som nyfallen snö mellan våra fönster - och snart är det jul, som Thomas sa. Ingen fukt syntes till i morse, få se om det håller i sig.

Igår eldade vi i Högforsen i köket, vi testade vilka vippor vi ska vrida på för att få värmen att röra sig som vi vill, till plattor och ugn. Vi avancerade till att koka vatten och så drack vi te med barnen; konstigt hur en sådan sak kan bli så stor? det är ju inte första gången vi kokar vatten - underbart att det kan vara så här!

tisdag 21 augusti 2012

Detaljer

Jag älskar att flytta omkring möbler och småsaker, det har jag alltid gjort. Känslan av att få till en bra ommöblering är fenomenal. Det behöver inte vara fråga om att flytta skåp, hyllor och soffor utan det kan räcka med att flytta omkring ett antal småsaker och omgruppera dem i nya formationer.

I och med flytten till Signes hus har mitt behov av placering och möblering verkligen fått härja fritt. På kvällarna vankar jag omkring med stenar, ljusstakar, och ramar och flyttar dem än hit och än dit. Vi har inte köpt en enda ny möbler även om vi har en hel del "nya" möbler och detaljer. Det är sådant som fanns bevarat i huset som nu fått komma tillbaka in i stugvärmen. De allra flesta sakerna har varit i så pass bra skick att det enda som krävts har varit en omgång med skurborsten. Några saker har fått ett nytt lager färg.








söndag 19 augusti 2012

Ny dörr och squashsoppa

Kvällen innan den stora flyttrumban inleddes på allvar bytte vi ut dörren i Signes hus. Vi har beställt en dörr från Kovjoki snickeri och vi är nöjda! Både utformningen och färgen blev precis så som vi vill ha den. Färgen är vald med tanke på att huset kommer att få ny ytpanel och ny färg så småningom.

Trappan byggde pappa på en dag av material som fanns i uthusen. Trappan kommer att bli större när utsidan renoveras.



I övrigt växer det så det knakar i mina odlingslådor. Jag kom igång ganska sent med odlingen vilket betyder att morötter, bönor, lökar och rödbetor ännu behöver en liten tid på sig innan de är klara att skördas. Squashen ger redan nu bra med skörd och vi har kunnat njuta av enkel och billig squash-soppa som går hem hos alla i familjen.

Här kommer receptet beräknat för 4 personer

1 stor squash
1 buljongtärning eller lite libbsticka
1,5 liter vatten
salt
svartpeppar
200 gram naturell smältost.

Skär squashen i bitar och lägg i vattnet, koka upp.
Koka i ca 20 minuter.
Krydda.
Sätt i smältosten och kör med stavmix.
Klart.


lördag 18 augusti 2012

Iskmobor

Jahapp, nu är vi Iskmobor. Vi har bott i Signes hus i en vecka, en vecka bestående av flyttlådor, flyttpåsar, skolstart, dansstart, körningar av och an mellan Jungsund och Iskmo, trötthet, uppgivenhet, glädje, skratt och tårar. Om jag ska beskriva känslan jag har just nu, nu när vi är inflyttade och kaoset för varje dag avtar så är det lycka - lycka av att få gå barfota på nymålade gamla golvplankor, lycka när jag ser ut genom våra gamla fönster, lycka av att få somna i ett sovrum fyllt med rymd, lycka!

Utöver den bubblande känslan av glädje så är jag också fylld av tacksamhet mot pappa och mamma som slitit nästan lika mycket som vi, i utbyte mot kaffekoppar med sockerskorpor och massor med uttalade tusen tack för idag. Pappa har sprungit som en iller upp och ner för våra trappor för att måtta och såga in lister, burit, målat, snickrat och funderat. Mamma har också skrapat, målat, burit och städat. Senast igår konstaterade jag att om vi inte skulle fått den hjälpt vi fått skulle jag sitta i ett hörn och gråta.

Här kommer lite bilder från flytten.





Sängarna bäddade, Egons säng på plats

TV installation första kvällen



Ikväll firar vi med kräftor!

måndag 6 augusti 2012

Flyttvecka

Jaha, den här veckan är det alltså meningen att vi ska ta våra pinaler och köra dem från Jungsund till Iskmo - och det ska nog gå, men klart kommer det inte att vara. Vi ser ändå stora fördelar med att bo på ett ställe och vara alla tillsammans på en och samma adress. Nu arbetar Thomas sena kvällar i Iskmo medan jag är hemma med flickorna och det blir slitigt i längden att köra av och an och att befinna sig på två olika ställen hela tiden.

Pappa spikar lister, han har hållit på ett antal dagar kan jag säga, men nu börjar de vara på plats. Fönstren är tvättade av mamma, jag har tvättat mellandörrar och kakelugnarna och så har vi numera el uttag på nästan alla ställen och ett elskåp inomhus. Ikväll sätter Thomas fast de sista uttagen. Vi hade tänkt köpa uttag och lampbrytare i retrostil men när vi jämförde priser blev det inte så. Vi köpte vanliga vita dosor som Thomas har slipat och målat med en matt, mörk färg. De blev jätte bra.

Vi måste få tag i flyttlådor. Vi har tre små lådor som vi kört lite smågrejer i men om vi fortsätter i den här takten håller vi på fram till julafton. Meningen är att den STORA FLYTTDAGEN är på lördag. Familjen är alarmerad - det ska bli så roligt!